1. Vertrouwde omgeving

Een voordeel van gastouderopvang is  dat het plaats vindt in een huiselijke sfeer. Een gastouder werkt vanuit huis, dus een huiselijke omgeving, dit is prettig voor uw kind en hij/zij zal zich eerder op zijn/haar gemak voelen.

2. Minder kinderen dus meer aandacht

Bij een gastouder worden veel minder kinderen opgevangen als bij een kinderdagverblijf, dit is rustiger voor uw baby/kind en bovendien kan de gastouder de kinderen veel meer aandacht geven.

3. Flexibele opvang

Vaak kunt u met een gastouder indien nodig flexibele afspraken maken wat betreft de opvang. U zit niet vast aan openingstijden zoals bij kdv. U kunt zelf met de gastouder afspraken maken wat betreft de uren wanneer u opvang nodig heeft. Dit kan handig zijn zijn als u onregelmatig werkt.

4. Altijd hetzelfde gezicht

Als u kiest voor gastouderopvang kunt u er vanuit gaan dat u altijd dezelfde gastouder heeft, dit verzekert u ervan dat u kind een vertrouwd gezicht heeft op de momenten dat u als ouder(s) er niet bent. Op het kdv zijn er nog al eens wisselende leidsters. Om dat een gastouder er altijd is kunnen gastouder en kind een goede vertrouwensband opbouwen.

5. Gastouderbureau

Als u gebruik wilt maken van een gastouder heeft u altijd een gastouderburo als tussenpersoon. Dit heeft voordelen, bij ziekte kan er een andere gastouder in worden geschakeld voor noodopvang, u heeft een goed aanspreekpunt dat altijd kan bemiddelen. U bepaalt zelf de uren, u merkt het in de portomennee gastouderopvang wordt steeds populairder en omdat het het vaak goedkoper is dan een andere vorm van kinderopvang. Ook ontvangt u van de belasting kinderopvangtoeslag.